آسبادهای خواف برای ثبت جهانی مستندنگاری می شوند

به گزارش وبلاگ همسفر، آسبادهای نشتیفان خواف برای ثبت جهانی، مستندنگاری و نقشه برداری می شوند.

آسبادهای خواف برای ثبت جهانی مستندنگاری می شوند

پایگاه میراث فرهنگی آسبادهای ایران، با هدف تهیه مدارک برای ثبت جهانی آسباد های نشتیفان خواف در فهرست میراث جهانی، کار خود را آغاز کرده است. در حال حاضر 30 آسباد در بافت قدیم شهر خواف واقع شده است.

محمد رکنی، سرپرست پایگاه میراث فرهنگی آسباد های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان سازمان میراث فرهنگی دراین باره گفت:

کار مستند نگاری و نقشه برداری به وسیله گروهی متشکل از 6 نفر با تخصص های نقشه برداری، بازسازی و احیا بناها و بافت های تاریخی انجام می شود. این مستند نگاری شامل تهیه عکس های فتوگرامتری، نقشه برداری از پلان ها، نماها و مقاطع 30 دستگاه آسباد، تهیه پرونده مشخصات و مالکیت آسبادها است. تمام این مراحل بر پایه شاخص های میراث جهانی انجام می شود.

در حال حاضر قنات قصبه گناباد، تنها اثر تاریخی ثبت شده استان خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی یونسکو است. آسباد ها یا آسیاب بادی های نشتیفان در خواف خراسان رضوی، قدیمی ترین بنا از این گونه بودند که از خشت و گل و چوب ساخته شده اند. در حال حاضر از مجموع 107 آسباد موجود، 60 درصد از آن ها نیاز به بازسازی، بازسازی و نگهداری دارند. از بین 36 آسباد موجود در نشتیفان نیز 6 عدد از آن ها هنوز به تولید آرد مشغول هستند.

رکنی همچنین اضافه نمود:

ثبت جهانی آسبادهای خواف در قالب پرونده های آسباد های ایران، به همراه آسبادهای موجود در استا ن های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان انجام خواهد شد.

آسباد ها نماد فناوری شرق در استفاده از انرژی پاک بودند که از دوقسمت پایین و بالا تشکیل شده اند. قسمت پایین شامل سنگ زیرین و رویین و انبار ذخیره غلات و قسمت بالایی شامل چرخ و پر آسباد با مصالح چوبی است.

منطقه خواف در شهرستان مشهد دارای 95 اثر تاریخی و فرهنگی ثبت شده در فهرست آثار ملی است.

منبع: کجارو / ایرنا

به "آسبادهای خواف برای ثبت جهانی مستندنگاری می شوند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آسبادهای خواف برای ثبت جهانی مستندنگاری می شوند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید