این تله ها زندگی شما را خراب می کنند
به گزارش وبلاگ همسفر، همه ما از کودکی با تله هایی رشد کرده ایم که تاثیر بسیاری بر سبک زندگی ، تصمیم ها، شغل و آینده ما داشته اند. کار تله ها این است که فرصت تصمیم گیری و تفکر صحیح را از ما بگیرد، با آنها آشنا شویم و به جنگ شان برویم.
به گزارش وبلاگ همسفر از ایرنا، تله های شخصیتی زندگی برای نخستین بار توسط جفری یانگ روانشناس مطرح آمریکایی پایه گذاری شد.
کسی که روش طرحواره درمانی را با هدف جست وجو در ریشه مسائل ذهنی مبتنی بر احساسات و روابط افراد را مطح کرد.
تئوری تله های زندگی شامل 5 حوزه کلی با 18 طرحواره است که در این مطلب، به تشریح برخی از رایج ترین انواع آن می پردازیم تا بتوانید با آگاهی از تله های شخصیتی خود، مانع از به قدرت رسیدن آنها و تسلط بر زندگی تان شوید.
به گفته یانگ، ممکن است شما در شکل گیری این تله ها نقش نداشته باشیم ولی در تداوم آن ها مسلماً مسئول هستیم.
رها شدگی
افرادی که دچار تله رها شدگی هستند، همواره ترس از دست دادن و رها شدن دارند. آنها منتظر از دست دادن عزیزان و دوستان هستند و نگرانی همیشگی آن را دارند که نکند حرف یا رفتاری داشته باشند که طرف مقابل را ناراحت کند، این اتفاق باعث می شود کمتر با وارد یک رابطه صمیمی با کسی شوند.
ترس از دست دادن باعث می شود آنها اطرافیان و دوستان خود را کنترل کنند و این کار باعث هرچه دورتر شدن عزیزان می شود.
بی ارزشی
کسانی که در تله بی ارزشی گرفتار هستند، این تصور را دارند که هیچ کس آنها را دوست ندارد و همواره از عزیزان خود این سوال را می پرسد که آیا من را دوست دارید؟ این افراد حسی از حسادت با خود دارند. در صورتی که رابطه ای را از دست دهند، به ظاهر خود را بی تفاوت نشان می دهند اما در واقع از درون بسیار سست و شکننده هستند.
خودکم بینی در این افراد بسیار نمایان است و رفتارهای مقایسه گرانه دیگران به ویژه والدین، این خود کم بینی را تشدید می کند.
راه رهایی از این احساس، مبارزه با راهزنان عزت نفس است. کسانی که در هر شرایطی با مقایسه شما با دیگران، به تخریب عزت نفس تان اقدام می کنند.
ایثارگری
این افراد نیازهای خود و خانواده اشان را فدای دوستان و اطرافیان می کنند و وقتی کسی چیزی را از آن ها بخواهد نمی توانند نه بگویند، به همین خاطر علی رغم میل و با خشم درونی معمولاً دنبال انجام کارهای بقیه هستند و خودشان هم احساس می کنند که قربانی شده اند.
اگر دیگران بابت فداکاری و لطف مکرری که انجام داده اند، قدردان نباشند، ممکن است خشم و پرخاشگری زیادی را نمایان کنند که معمولا دیگران به دلیل عادی شدن فداکاری ها، علت خشم را متوجه نمی شوند. بسکمک از ما ایرانی ها بدون آنکه آگاه باشیم، در دام این تله گرفتاریم.
محرومیت هیجانی
بزرگ ترین نشانه تله محرومیت هیجانی، احساس کمبود محبت و حمایت از دیگران است. این افراد از اطرافیان شان انتظار توجه بسیار دارند اما معمولا جذب افراد بی محبت می شوند.
آنها اغلب به خاطر دور ماندن از درد بی مهری، در روابطشان سرد و بی عاطفه هستند. به دنبال جلب نظر دیگران می گردند و در صورت ناکامی، از آنها گله مند می شوند.
بی اعتمادی
کسانی که گرفتار تله بی اعتمادی هستند، همانطور که از نامش مشخص است، به کسی اعتماد ندارند و معمولا به شکل ناخودآگاه جذب افراد غیرقابل اعتماد می شوند. آنها ممکن است همسری را انتخاب کنند که بدبین و غیرقابل اعتماد است، گاهی هم امکان دارد دست به سوء استفاده از دیگران بزنند.
وابستگی
افراد دچار تله وابستگی نمی توانند هیچ کاری را بدون راهنمایی و کمک دیگران انجام دهند.این افراد معمولا حاضر به پذیرش مسئولیت ةای مهم در زندگی نیستند و تصمیمات خود را تا حد ممکنه به عقب می اندازند.
به ظاهر وانمود می کنند که به کسی نیاز ندارند اما وابستگی شدیدی به آنها دارند. وابسته ها ممکن است دست به انتخاب دوستان یا همسر راهنما بزنند.
استحقاق
این افراد فکر می کنند همواره حق با خودشان است. هر وقت چیزی می خواهند باید دیگران هر طوری که شده فراهم کنند در غیر این صورت قهر می کنند و یا عصبانی می شوند.
این افراد رجحان جو هستند و توجهی به خواسته های دیگران ندارند. آنها اغلب به نیازهای دیگران اهمیتی نمی دهند و روابط سردی با نزدیکان و عزیران دارند. از محیط هایی که نتوانند رجحان خود را نشان دهند فراری هستند.
کمال طلبی منفی
آن دسته از افرادی که دچار کمال طلبی منفی هستند، همواره معیارهای سختگیرانه ای برای خود وضع و تلاش فراوانی برای رسیدن به آن معیارها می کنند. آنها همواره منتظرند تا هدف های بزرگ خود را به دست بیاورند و بعد تفریح کنند.
خود سرزنشگری اصلی ترین احساس آنها را شکل می دهد. آنها ارزشمندی خود را با دستاوردهای شان یکی می دانند. کمال طلب های منفی فکر می کنند هر کاری را باید به نحو احسن انجام دهند، در غیر این صورت بی ارزش هستند.
منبع: جام جم آنلاین