خبرنگاران کتاب مسجد جامع عتیق ، شرحی بر این اثر بی بدیل تاریخی

به گزارش وبلاگ همسفر، اصفهان- خبرنگاران- کتاب مسجد جامع عتیق موزه دُر و عقیق نوشته عبدالرضا کارگر کتابی ساده و روان در بیان جایگاه هویت ایرانی و اسلامی در هنر ادوار تاریخی ایران است که در این اثر تاریخی به نمایش در می آید.

خبرنگاران کتاب مسجد جامع عتیق ، شرحی بر این اثر بی بدیل تاریخی

مسجد جامع اصفهان که به مسجد جامع عتیق و مسجد جمعه اصفهان هم معروف است، یکی از بناهای تاریخی شهر اصفهان است که قدمت آن به قرن دوم هجری قمری بازمی شود.

این مسجد در سال 156 هجری قمری (777 میلادی) ساخته شد؛ مسجدی که کوچک و متناسب با جمعیت شهر اصفهان ساخته شده بود و باعث رشد شهرنشینی اصفهان شد ؛ در سده های بعد و در دوره های ایلخانی، مظفری، تیموری، صفوی و قاجار نیز این مسجد تغییرات مهمی داشته است.

مسجد جامع عتیق اصفهان بیش از یکهزار سال تجربه مسجدسازی به ویژه طرح ایرانی را دربردارد.

مجموعه حاضر همچون موزه بزرگی معرف فرایند تحول و تکامل معماری ایران در دوره اسلامی و حتی پیش از آن است، زیرا کاوش های باستان شناسی نشان می دهد که این مسجد پیش از تسلط اعراب بر این شهر، مرکز مذهبی مهم شهر بوده و بصورت یکی از آتشکده های شهر اصفهان کاربری داشته است.

سیمای فعلی مسجد بیشتر مربوط به اقدامات دوره سلجوقی است، اما تعمیرات و الحاقات آن به دوران های بعد به خصوص عصر صفویان مربوط می شود. گرچه در کاوش های باستان شناسی آثاری متعلق به دوران آل بویه و قرن سوم هجری باز می شود ؛ در همین کاوش ها آثار قبل از اسلام نیز کشف شده است.

بخش های مختلف مسجد جامع اصفهان که در آخرین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو به فهرست جهانی افزوده شده است، نزدیک به دوهزار سال پیش شکل گرفته و طی این سال ها در حال بازسازی یا بازسازی بوده است.

هم اکنون، مسجد جامع در میدان قیام، خیابان مجلسی و در آخر بازار بزرگ قرار گرفته است.

این اثر در تاریخ 15 دی 1310 با شماره ثبت 95 به عنوان یکی از آثار ملی ایران و در سال 1390 هجری شمسی نیز به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

درخصوص این بنای تاریخی که اکنون هزاران سال از ایجاد آن می گذرد گفته می شود مهم ترین طرح های توسعه مسجد تاریخی اصفهان در دوران آل بویه و پس از آن در دوران حکومت صفویه بر ایران شکل گرفته است.

نویسنده کتاب دارای مدرک کارشناس ارشد بازسازی بناها و بافت های تاریخی، به مدت 16 سال مدیریت پایگاه جهانی مسجد جامع عتیق اصفهان را عهده دار بوده به مرور متوجه گلایه گردشگران از نبود کتابی درباره این مسجد به زبان ساده می شود بنابراین به جمع آوری اطلاعات مستند درباره مسجد جامع اصفهان می پردازد و پس از یکسال و نیم تلاش کتاب مسجد جامع عتیق موزه ای از دُر و عقیق به مرحله چاپ می رسد.

کتاب مسجد جامع عتیق موزه ای از دُر و عقیق تالیف عبدالرضا کارگر و ویراستاری مریم قانونی سال 96 در 136 صفحه توسط انتشارات سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری اصفهان در سه هزار نسخه به چاپ رسید.

منبع: ایرنا

به "خبرنگاران کتاب مسجد جامع عتیق ، شرحی بر این اثر بی بدیل تاریخی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران کتاب مسجد جامع عتیق ، شرحی بر این اثر بی بدیل تاریخی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید