آنچه از موزه های واتیکان باید بدانید
به گزارش وبلاگ همسفر، موزه های واتیکان (Vatican Museums) برای اولین بار به وسیله پاپ جولیوس دوم در اوایل قرن شانزدهم میلادی تاسیس شد و به وسیله پاپ های پس از وی نیز بزرگتر شدند و امروزه به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های هنری دنیا شناخته می شوند. در ادامه همراه با ما باشید.
این موزه ها در امتداد 4 مایلی از سالن ها و راهروهای مختلف خود، آثار متنوعی از مومیایی های مصری و برنزها اتروسکی تا مجسمه های باستانی و نقاشی های قدیمی و مدرن را در معرض نمایش قرار داده است. از جمله بخش های برجسته آن نیز می توان به مجموعه مجسمه های کلاسیک موزه پیو کلمنتینو، اتاق نقاشی شده به وسیله رافائل و کلیسای سیستین نقاشی شده به وسیله مایکل آنجلو اشاره نمود.
این موزه ها درون سالن ها و گالری های مجلل و تزیین شده کاخ حواری واتیکان (Palazzo Apostolico Vaticano) قرار گرفته اند. این مجموعه وسیع حدود 14 جریب وسعت دارد و شامل دو کاخ یعنی کاخ اصلی واتیکان و کاخ قرن پانزدهمی بلورده (Palazzetto di Belvedere) و بعلاوه دو گالری طولانی به هم پیوسته است.
در داخل آن نیز سه حیاط به چشم می خورد که شامل حیاط پیگنا (Cortile della Pigna)، حیاط بیبلیوتکا (Cortile della Biblioteca) در سمت جنوب و حیاط بلورده (Cortile del Belvedere) اشاره نمود. در ادامه با بخش های مختلف موزه های واتیکان آشنا خواهید شد.
موزه چیارامونتی و براچیو نوآوو
موزه چیارامونتی (Museo Chiaramonti) در واقع راهرویی طولانی است که از سمت شرقی کاخ بلورده می گذرد. در کنار دیواره های این راهرو نیز هزاران مجسمه و نیم تنه دیده می شوند که شامل خدایان جاودانه، بچه های بازیگوش و پدرسالارهای رومی است. در انتهای راهرو و در سمت راست نیز بخش براچیو نوآوو (Braccio Nuovo) قرار گرفته است که در آن، مجسمه مشهور نیل دیده می گردد و به عنوان یک خدای درازکشیده به تصویر کشیده شده که به وسیله 16 نوزاد پوشیده شده است.
موزه مصر
موزه مصر که به عنوان موزه گرگوریانو ایگیزیو (Museo Gregoriano Egizio) نیز شناخته می گردد، به وسیله گرگوری شانزدهم در سال 1839 میلادی تاسیس شده و در آن، آثاری از مصر در دوران رومی ها به نمایش گذاشته شده است. از جمله این آثار نیز می توان به مجسمه تکه تکه شده رامسس دوم بر تختش، تابوت های نقاشی شده متعلق به 1000 سال قبل میلاد و یک مومیایی وحشتناک اشاره نمود.
موزه گرگوریانو اتروسکو
در بالای پلکان قرن هجدهمی سیمونتی، موزه گرگوریانو اتروسکو (Museo Gregoriano Etrusco) دیده می گردد که در آن، آثار کشف شده در مقبره های اتروسکی در شمال لاتزیو و بعلاوه مجموعه ای عالی از گلدان ها و آثار باستانی رومی به نمایش گذاشته شده اند. یکی از برجسته ترین این آثار نیز مجسمه برنزی سیاهی به نام Marte di Todi است که یک جنگجو را نشان می دهد و متعلق به اواخر قرن پنجم پیش از میلاد است.
موزه پیو کلمنیتنو
موزه پیو کلمنتینو (Museo Pio-Clementino) بعضی از برترین مجسمه های کلاسیک موزه های واتیکان را در خودش جای داده است که شامل مجسمه آپولو بلورده (Apollo Belvedere) و مجسمه لائوکون (Laocoön) متعلق به قرن اول می گردد و هر دو در حیاط هشت ضلعی (Octagonal Courtyard) قرار گرفته اند.
به هنگام ورود به داخل این حیاط نیز در سمت چپ شما، مجسمه آپولو بلورده دیده می گردد که متعلق به قرن دوم میلادی است و بر اساس مجسمه ای یونانی از قرن چهارم پیش از میلاد ساخته شده است. این مجسمه نمایانگر خدای خورشید آپولو است و به عنوان یکی از برترین شاهکارهای مجسمه سازی کلاسیک محسوب می گردد. مجسمه لائوکون نیز در همان نزدیکی کشیشی اهل تروآ را و دو پسرش را نشان می دهد که در حال درگیری با دو مار دریایی هستند.
گالری پیناکوتیکا
گالری پیناکوتیکا (Pinacoteca) از جمله بخش های موزه واتیکان به شمار می رود که کمتر مورد توجه بازدیدکننده ها قرار می گیرد اما سرشار از آثار زیبا و تماشایی است. در این گالری تصویری، آخرین اثر هنری رافائل به نام Transfiguration متعلق به سال 1520 قرار گرفته است و علاوه بر آن نیز نقاشی هایی از گیوتو، فرا آنجلیکو، فلیپو لیپی، پروگینو، تیتیان، جیووانی بلینی، گویدو رنی، لئوناردو داوینچی و تعدادی دیگر نیز دیده می شوند.
کلیسای سیستین
کلیسای سیستین (Sistine Chapel) دو تا از مشهورترین آثار هنری دنیا را در خودش جای داده است که شامل نقاشی های دیواری و سقفی مایکل آنجلو متعلق به سال های 1508 تا 1512 و نقاشی داوری نهایی (Last Judgment) متعلق به سال های 1536 تا 1541 میلادی می گردد.
به هنگام ورود به داخل کلیسای سیستین از سمت دیوار شرقی، شما نمایی بسیار زیبا و تماشایی از نقاشی های سقف این کلیسا را شاهد خواهید بود که حدود 8611 فوت مساحت دارند. این نقاشی ها تصاویری از شخصیت هایی از کتاب انجیل و بعلاوه داستان های آن را به نمایش در آورده است.
اتاق های رافائل
یکی دیگر از بخش های موزه های واتیکان، اتاق های رافائل (Raphael Rooms) نام دارد که چهار اتاق نقاشی شده هستند و در حال حاضر نیز تحت بازسازی قرار گرفته اند و قبلا نیز بخشی از آپارتمان های خصوصی پاپ جولیوس دوم بودند. خود رافائل این نقاشی ها را بر روی دیوارهای این اتاق ها ترسیم نموده است.
گالری نقشه
در طبقه فوقانی این ساختمان، سه گالری وجود دارند که یکی از آن ها به عنوان گالری نقشه (Map Gallery) شناخته می گردد. این گالری در درازای راهرویی به طول 394 فوت قرار گرفته و در آن نقشه هایی توپوگرافی قرن شانزدهمی از ایتالیا آویزان شده اند.
منبع: فوت و فن / lonelyplanet