ترس از آسانسور چیست و چگونه می توان به آن غلبه کرد؟

به گزارش وبلاگ همسفر، ترس از آسانسور در حالت های بسیار شدید، یه عنوان نوعی فوبیا شناخته شده می گردد. فرض کنید اگر کلاستروفوبیا (یا تنگنا هراسی)، آگورافوبیا (نوعی اختلال پانیک) و اضطراب بوی بد و موزیک بد با یکدیگر همراه شوند، چه چیزی حاصل می گردد؟ تکه ای از جهنم به نام فوبیای آسانسور! البته ترسی که به دلیل مشاهده سقوط آسانسور یکی از همکاران از طبقه سوم، به وجود آمده باشد آسانسور فوبیا نیست. در واقع اگر بدون هیچ علتی سوار شدن به آسانسور ضربان قلب تان را بالا می برد یا وحشت بیش از حدی را در شما به وجود می آورد، احتمالا به این فوبیا مبتلا هستید. اگر چنین است با ما همراه باشید، در ادامه راهکارهایی برای غلبه بر این نوع ترس را معرفی می کنیم و علت بروز آن را توضیح می دهیم.

ترس از آسانسور چیست و چگونه می توان به آن غلبه کرد؟

ترس از آسانسور چیست؟

همانطور که گفتیم این نوع ترس بیشتر شامل کلاستروفوبیا و آگورافوبیا می گردد. از آنجایی که آسانسور مانند جعبه ای کوچک است، فردی که تنگناهراسی داشته باشد، با سوار شدن بر آسانسور احساس وحشت خواهد نمود. حال اگر این جعبه کوچک جابجا هم بگردد، ترس چنین افرادی می تواند چندین برابر گردد.

آگورافوبیا نیز حملات پانیکی است که از ترس ناتوانی در برابر خلاص شدن از شرایط غیرقابل فرار حاصل می گردد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، از انجام کارهایی مانند سوار شدن بر آسانسور خودداری می نمایند. افراد مبتلا به آگورافوبیا شاید به خودی خود مسئله ای با سوار شدن بر آسانسور نداشته باشند، اما فکر این که اگر شرایطی غیرمطلوب به وجود آید، نمی توانند از آن فرار نمایند، آسانسور هراسی را در آن ها به وجود می آ ورد.

علت ایجاد آسانسور هراسی چیست؟

شاید فقط تعداد اندکی از فوبیای آسانسور از تجارب شخصی به وجود آمده باشند. به طور مثال اگر فردی در آسانسور گرفتار گردد، حتی برای مدتی کوتاه به احتمال زیاد آسانسور هراسی در او به وجود خواهد آمد، اما به راحتی می توان گفت درصد بسیار زیادی از این ترس حاصل بعضی تلقین های اشتباه است.

فیلم ها، علت غالب ترس از آسانسور

در واقع بیشتر افراد با وجود اینکه مسئله ای در آسانسور برای شان به وجود نیامده و حتی هیچ گونه تجربه بدی از سوار آسانسور شدن ندارند، باز از آن می ترسند. این موضوع نیز غالباً به دلیل فیلم هایی است که صحنه های پانیک و وحشتناک مرگ را در آسانسور ها نشان می دهند یا حتی صحنه های سقوط آسانسور را چنان وحشتناک طراحی می نمایند که هر کسی با دیدن آن ها قطعاً احساس خوبی به آسانسور نخواهد داشت.

شاید هیچ کدام از آن اتفاقات در دنیای واقعی نیفتاده باشد، یا حداقل به آن شدت نباشد و به ندرت رخ دهد، اما زمانی که میلیون ها نفر بارها و بارها چنین فیلم هایی را تماشا می نمایند، وجود این حجم از آسانسور هراسی طبیعی است.

بیشتر بخوانید: روش های کاهش ترس

چگونه می توان بر آسانسور فوبیا غلبه کرد؟

برای بسیاری از مردم آشنایی با نحوه کار آسانسور و قوانین آن و در نتیجه باور به این که آسانسور کاملاً امن است، برای غلبه بر ترس کفایت می نماید، اما اگر ترس از آسانسور با چنین راهکاری هم برطرف نگردد، فرد باید به طور جدی درمان را آغاز کند و از متخصصان و روانشناسان یاری بگیرد. با این حال روش هایی وجود دارند که می توانند تا حدی آسانسور هراسی را کاهش دهند. این روش ها عبارتند از:

1. همواره قطعه هایی از پازل در کیف خود داشته باشید تا در صورت احتیاج با انجام دادن آن، ترس را تا حدودی از یاد ببرید.

2. از دستبند های پلاستیکی بهره ببرید که انعطاف پذیر هستند. کشیدن آنها می تواند روش خوبی برای سرگرم شدن هنگام هجوم ترس باشد.

3. یک دسته کلید را در جیب خود قرار دهید و در زمان بروز ترس از سوار شدن بر آسانسور، سعی کنید هر کدام از آن ها با دست لمس نموده و تشخیص دهید.

4. حتی می توانید تعدادی سکه در جیب خود نگه دارید و آن ها را هم مانند روش قبل، فقط با استفاده از لمس تشخیص دهید.

5. قرص نعنا یا شکلات ترش بخورید.

6. روزنامه یا مجله ای همراه داشته باشید تا هنگام سوار شدن به آسانسور، کلمات پنج حرفی را در صفحه اول روزنامه یا مجله ای پیدا کنید.

7. سنگ ریزه ای کوچک در کفش خود قرار دهید و پای خود را روی آن فشار دهید.

برای غلبه بر ترس از آسانسور، بنویسید

8. بنویسید. می توانید اهداف زندگی، لیست کارهای روزانه خود، یا کارهایی که باید انجام شوند و… را بنویسید.

9. دیوارپوش ها یا هر چیز دیگری که در اطراف تان هست را بشمارید.

10. یکی از حروف الفبا را در نظر بگیرید و سپس اسم های دختری که با آن حرف آغاز می شوند راا بگویید. همین کار را می توانید برای نام پسر نیز انجام دهید.

11. سعی کنید شماره تلفن هایی که تماس بیشتری با آن ها می گیرید را به یاد بیاورید و یک نوع بازی حافظه انجام دهید.

12. گلدوزی یا هر نوع دوخت دیگری را در ذهن خود مرور کنید.

13. در هنگام بروز ترس از آسانسور از 100 آغاز به شمارش معکوس کنید.

14. از شماره 100 آغاز و سه تا سه تا شمارش معکوس انجام دهید.

15. برس موی تیغ دار را به همراه خود داشته باشید و در صورت لزوم با فشار دادن آن تا حدودی ترس خود را تخلیه کنید.

16. یک کلمه را در نظر بگیرید و سپس سعی کنید مترادف ها یا هم خانواده های آن را به یاد آورید.

17. مجله، روزنامه یا کتابی را به دست گرفته و آن را بخوانید. حتی می توانید آن را وارونه گرفته و بخوانید.

18. کمی نمک در دهان خود مزه کنید.

19. مهم تر از همه سعی کنید هر روز با سوار شدن بر آسانسور، این ترس را از خود دور کنید.

برای افزایش ایمنی آسانسور چه نموده اند؟

اغلب مردم معتقدند بالا و پایین رفتن از پله ها ریسک کمتری نسبت به سوار شدن بر آسانسور دارد. در حالی که این باور اشتباه است. به خصوص در مواقعی که قصد بالا رفتن از ساختمانی چندین طبقه را داشته باشید، قطعاً بالا رفتن از پله ها سخت و زمان بر است. در سال 1853 میلادی یکی از متخصصان آسانسور، ترمز اضطراری را ابداع و تحولی بزرگ در امنیت آسانسور ایجاد کرد. در صورت بروز هر گونه مشکل یا ایرای در عملکرد آسانسور، می توان با استفاده از ترمز اضطراری، حرکت آن را متوقف کرد. پس از این اختراع، صعنت آسانسور به طور تصاعدی پیشرفت های بیشتری را برای افرایش امنیت آسانسورها به وجود آورد.

ایمنی بالای آسانسورها

امروزه آسانسورها مجهز به کابل های نگه دارنده ای هستند که هر کدام از آن ها قدرت کافی برای حمل یک اتومبیل پر از مسافر را دارند. به علاوه درهای بیرونی آسانسورها تنها زمانی باز می شوند که آسانسور کاملاً ایستاده و در مقصد باشد. بنابراین احتمال باز شدن درها و افتادن از آن به طور حتم صفر است.

اتاقک های مدرن آسانسورها، امروزه به گونه ای طراحی می شوند که در صورت بروز مسئله ای، آن را به اتاقکی کاملاً امن تبدیل می نماید. هر کدام از آن ها تلفن یا زنگ هشدار اضطراری دارند که فرد می تواند سریعاً درخواست یاری کند. این تلفن ها و زنگ های هشدار حتی در صورت قطع برق هم کار می نمایند. همچنین در صورت خراب شدن آسانسور، جریان هوا در آن قطع نمی گردد ، تصور اشتباهی که از فیلم ها و سریال ها در مردم به وجود آمده است.

در موارد نادری که افراد برای ساعت های طولانی در آسانسور گرفتار می شوند، ممکن است فقط کمی ترسیده، تشنه و گرسنه باشند یا احتایج به دستشویی رفتن داشته باشند. هیچ مشکل دیگری غیر از این موارد، سلامتی افراد را تهدید نمی نماید. به همین جهت ترس از آسانسور واقعاً اشتباه و بی مورد است.

چه نکاتی برای استفاده صحیح از آسانسور وجود دارد؟

هر چند که امروزه ایمنی آسانسورها کاملاً تأمین شده، اما رعایت نکات زیر خالی از لطف نیست:

1. برای باز ماندن درب از دکمه مخصوص آن بهره ببرید تا خطری افراد سالمند را که سرعت کمتری در خارج شدن از آسانسور دارند، تهدید نکند. به هیچ وجه برای باز ماندن درب آسانسور، آن را هُل ندهید.

2. اگر قصد دارید درب آسانسور را باز نگه دارید، به هیچ وجه دست خود را لابه لای در قرار ندهید. برای اینکار می توانید هر گونه وسیله ای که در دست خود دارید، مانند کیف، کوله پشتی و… بهره ببرید. سنسورهای آسانسور این موارد را هم تشخیص داده و درب را نمی بندند.

3. در صورت بروز مشکل، حتماً در کابین آسانسور بمانید.

4. هرگز در مواقعی مانند آتش سوزی، زلزله و… از آسانسور استفاده نکنید. چرا که ممکن است کابل ها، برق یا سیستم امنیتی آن آسیب دیده باشد. در چنین مواقعی از پله ها تردد کنید.

در صورت بروز مشکل در آسانسور باید چه کار کرد؟

بروز مشکل در آسانسور خیلی کم و به ندرت مشاهده می گردد، اما اگر چنین چیزی برای تان رخ داد سعی کنید آرامش خود را حفظ نمایید و در صورت امکان به مسائل دیگر فکر کنید، مسائلی که آرامش تان را بازگرداند. سپس سعی کنید به آرامی چند نفس عمیق بکشید.

در صورت بروز مشکل، منتظر رسیدن یاری بمانید

توصیه می کنیم هیچ وقت خودسرانه برای خروج از آسانسور کوشش نکنید. کوشش برای باز کردن درب یا هُل دادن آن به امید باز شدن اش، بی فایده است. در چنین شرایطی با استفاده از زنگ یا تلفن هشدار، دیگران را از گرفتار شدن خود باخبر کنید و منتظر تکنسین ها یا آتش نشانان باشید.

حرف آخر

همانطور که گفتیم ترس از آسانسور یکی از فوبیاهای وحشتناک است و فرد مبتلا را به شدت آزار می دهد. چنین افرادی حتی ممکن است از فکر کردن به آسانسور نیز دچار اضطراب شوند، اما یکی از بهترین روش های غلبه بر چنین ترس هایی، روبه رو شدن با آن هاست. پس سعی کنید با استفاده از تکنیک هایی که در مطلب تمرین تنفس برای کاهش اضطراب وجود دارد، استرس خود را مهار نموده و در روز چند بار سوار آسانسور شوید. این کار ترس تان را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.

آیا شما هم از آن دسته افرادی هستید که بدون علتی خاص، از آسانسور وحشت دارید؟ علت ترس تان چیست؟ آیا از نزدیک شاهد بروز مسئله ای بوده اید؟ یا خودتان در آسانسور گرفتار شده اید؟ آیا علت ترس شما دیدن صحنه های سقوط آسانسور از فیلم ها نیست؟ از چه روشی برای غلبه بر این ترس استفاده می کنید؟ لطفاً نظر خود را برای ما و سایر همراهان انگیزه ارسال کنید.

منبع: مجله انگیزه

به "ترس از آسانسور چیست و چگونه می توان به آن غلبه کرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ترس از آسانسور چیست و چگونه می توان به آن غلبه کرد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید