روش های بهبود کیفیت هوای داخل خانه

به گزارش وبلاگ همسفر، آلودگی هوای محیط بیرون بسیار نگران کننده است، آن قدر که گاهی ممکن است فراموش کنیم کیفیت هوایی که در داخل خانه تنفس می کنیم، به مقدار هوای بیرون مهم است. بر اساس اعلام سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA)، مقدار آلاینده های هوا در داخل خانه نه تنها می تواند تا 100 برابر بیشتر از آلاینده های هوای بیرون باشد، که اثر مخرب تری بر سلامت انسان دارد.

روش های بهبود کیفیت هوای داخل خانه

آثار آلودگی هوای داخل خانه به نوع آلاینده موجود بستگی دارد، اما می تواند مسائلی مانند سرطان، سینه پهلو یا پنومونی، آسم، انواع حساسیت ها، نارسایی قلبی، وزن کم نوزاد هنگام تولد ایجاد کند. افراد مبتلا به بیماری های خاص مرتبط با مسائل تنفسی یا قلبی و بعلاوه بچه ها خردسال و افراد مسن، بیشتر در معرض خطر قرار دارند.

وقتی در خانه نشسته اید و بدون سابقه بیماری، علائمی حاکی از وجود مسائل تنفسی مشاهده می کنید، شاید وقت آن رسیده باشد که کیفیت هوای محل زندگی تان را آنالیز کنید. اما نباید از یاد برد که وجود آلاینده های هوا و تاثیر بد و بیماری زای آن ها بر بدن می تواند تا سال ها مخفی بماند.

هوای داخل خانه ها ممکن است آلوده تر از بیرون باشد

برای آغاز، چند راه حل برای کاهش خطر آلودگی هوای داخل خانه، پیشنهاد می کنیم:

1) کاهش آلاینده ها:

یکی از مهم ترین روش ها برای پاکیزه نگه داشتن هوای داخل خانه، شناخت منابع معمول آلودگی و اجتناب از افزودن به آن است.

-رادون: از جمله آلاینده های رایج در بیشتر منازل مسکونی می توان به گاز رادون موجود در خاک و سنگ و منابع ساختمانی اشاره نمود.

-دود دست دوم و سوم: در حقیقت، دود سیگاری است که افرادی غیر از شخص سیگاری، به علت اینکه در معرضش قرار دارند، آن را به ناچار استشمام می نمایند و بیش از فرد سیگاری در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی همانند سرطان قرار می گیرند. نوع دیگر، دود دست سوم است که به دود سیگاری گفته می گردد که روی سطوح لباس یا مبلمان می نشیند و در صورت پاک نکردن محیط، برای سلامتی مضر است.

-فرمالدیید: این گاز از ترکیب های آلی فرار و یکی از مضرترین انواع گازها است که از بعضی وسایل داخل خانه ساطع می گردد. فرمالدیید (یا فرمالدهید)، معمولا در چسب های مورد استفاده در چوب کامپوزیت و مبلمان یافت می گردد. برای پیشگیری از آثار مخرب این گاز می توان به جای مبلمان نو مبلمان دست دوم خرید، چرا که مقدار آزادسازی فرمالدیید به مرور زمان کمتر می گردد.

-محصولات پاک نماینده: بعضی محصولات پاک نماینده حاوی مواد شیمیایی بسیار مضرند که ممکن است در هوا باقی بمانند، از جمله شیشه پاک کن ها، خوش بونماینده های هوا، اسپری های پاکسازی و غیره. با انتخاب محصولات مطمئن تر و ایمن تر، می توانید از مقدار این مواد سمی در فضای منزلتان بکاهید.

2) کنترل موارد حساسیت زا:

معمولا در بیشتر فضاهای داخلی، می توان رد انواع محرک ها و مواد آلرژی زا را یافت: در گردوخاک، کپک و غبار خانگی. دور نگه داشتن این مواد و موجودات حساسیت زا نه تنها کیفیت هوای خانه تان را بهبود می بخشد، که خطر ابتلا به مسائل تنفسی از جمله آبریزش بینی، سوزش چشم ها، گلودرد، عطسه، خارش، و بروز دانه های قرمز روی پوست را کاهش می دهد.

دور نگه داشتن این موارد هم پیشگیری می خواهد هم نگهداری. راهبردهای پیشگیرانه برای خلاصی از دست موارد حساسیت زا عبارت اند از حمام کردن حیوان خانگی و رسیدگی به بهداشتش، شستن منظم ملافه ها با آب داغ، انتخاب بالش های ضدحساسیت.

بعلاوه برای پاکسازی محیط خانه از مواد حساسیت زا می توانید مرتب جاروبرقی بکشید و سطوحی که گرد و غبار بر آن ها نشسته را پاک کنید، با استفاده از محلول های شست وشو یا صابون سطوح کپک زده را بشویید، و فرش ها و مبلمان خانه را جابه جا کنید تا کپک نتواند در گوشه و کنار آن ها رشد کند.

3) استفاده از دستگاه تهویه هوا:

نصب دستگاه تهویه هوا در خانه یکی از موثرترین راه ها برای پاکیزه نگه داشتن هوای منزل است. البته دستگاه های تهویه هوا نمی توانند همه آلودگی های موجود در هوا را از بین ببرند، برای همین شاید بهتر باشد برای کاهش دود، آلاینده های فرار، تخم های کپک در هوا، دی اکسید کربن اضافی و شوره های معلق حیوان خانگی، از فیلتر هپا (HEPA) بهره ببرید. دستگاه تصفیه و تهویه هوا با فیلتر هپا می تواند به حذف ذرات ویروس آنفلوانزا هم یاری کند.

4) بهبود جریان هوا:

حفظ جریان مداوم هوا در منزل از ساده ترین (و احتمالا کم خرج ترین) روش ها برای بهبود کیفیت هوا است. اگر هوای بیرون پاکیزه باشد، باز کردن درها و پنجره ها راه خوبی برای دعوت هوای تازه به داخل خانه است.

هوا به وسیله منافذ موجود وارد خانه می گردد. برای همین بهتر است فیلترهای سیستم های گرمایشی و سرمایشی منزل را مرتب تعویض کنید، مطمئن شوید که مجراهای رفت و آمد هوا پاکیزه و بدون گردوغبارند، و فیلترهای دستگاه های تهویه خانه را همواره آنالیز کنید.

5) کاهش رطوبت:

رطوبت در فضاهای داخلی به بروز موقعیت های آلوده نظیر ایجاد کپک منجر می گردد و محیط خوبی برای نفوذ آلاینده های فرار به هوای منزل است. رطوبت فضای داخلی می تواند ناشی از عوامل گوناگون باشد: آب و هوای مرطوب، نشتی لوله ها یا سقف، وجود حوض یا استخر در خانه، نبود تهویه، و وجود بخار زیاد در حمام و آشپزخانه.

قرارگیری مدام در چنین محیط های مرطوبی به بیماری های تنفسی مانند خس خس سینه، سرفه و حمله های آسم می انجامد. برای کاهش رطوبت محل زندگی تان می توانید از رطوبت گیر بهره ببرید، هنگام دوش گرفتن یا آشپزی پنکه ای روشن کنید یا پنجره ها را باز کنید، نواحی تجمع آب و رطوبت را در خانه تان پیدا کنید و آن ها را از بین ببرید.

6) آنالیز دستگاه های گرمایشی:

وجود بعضی دستگاه های گرمایشی هم تاثیر بسیاری بر کیفیت هوا دارد. برای مثال، دستگاه های گرمایشی گازسوز و همین طور شومینه های هیزمی که ذرات آلاینده در هوای خانه آزاد می نمایند، ممکن است خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان ریه را افزایش دهند.

دستگاه های گرمایشی گازسوز می توانند مونواکسید بیشتری در هوا آزاد نمایند، گازی که سبب خفگی و مرگ می گردد و متاسفانه مرگ و میر ناشی از استفاده ناآگاهانه از این نوع لوازم گرمایشی در ایران کم نبوده است. به گفته کارشناسان، برای پیشگیری از ترکیب گاز با هوای داخل خانه، باید از مجرای جداگانه ای برای نصب دستگاه گرمایشی استفاده کرد. دستگاه های گرمایشی خورشیدی و برقی گزینه های بسیار بهتر، ایمن تر و پاکیزه تری اند که هوای داخلی را نیز تمیز نگه می دارند.

منبع: فوت و فن / independentpersian.com

به "روش های بهبود کیفیت هوای داخل خانه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روش های بهبود کیفیت هوای داخل خانه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید