ناسازگاری فوتبال ایران با معیارهای کاهش دستمزد در فیفا
به گزارش وبلاگ همسفر، در عظیم ترین باشگاه های جهان موضوع کاهش دستمزدها بحث روز است، اما باشگاه های ایرانی که مالکیت خصوصی ندارند، از ورشکستگی بیشتر نیز ابایی ندارند.

ناسازگاری فوتبال ایران با معیارهای کاهش دستمزد در فیفا
فرشاد کاس نژاد ، مسأله کاهش دستمزد بازیکنان و مربیان در باشگاه های ایرانی با اخبار تازه درباره معیارهای فیفا حل نمی گردد. فوتبال ایران دچار شرایط پیچیده و عجیبی است که با هیچ معیاری سازگاری ندارد. آنچه به عنوان معیارهای فیفا در کاهش دستمزدها مشخص شده را مرور کنیم:
1- توافق با بازیکنان برای دریافت تخفیف.
2- شرایط اقتصادی باشگاه احتیاج به کاهش قرارداد بازیکنان داشته باشد.
3- بین حقوق و مبلغ کاهش یافته نسبت منصفانه وجود داشته باشد.
4- حقوق به جامانده پس از کاهش، کفاف مخارج زندگی فوتبالیست را بدهد.
5- کاهش برای همه بازیکنان باشد.
اما فیفا از باشگاه ها می خواهد که ثابت نمایند درآمدهای آنها تحت تأثیر تعطیلی مسابقات کاهش یافته است. باشگاه های ایرانی که نه درآمدی از حق پخش تلویزیونی دارند، نه یک روزشان با درآمد بلیت فروشی به شب می رسد، شاید فقط در قرارداد های تبلیغاتی دچار بحران شوند. حساب و کتاب باشگاه های ایرانی آنچنان دور از شفافیت است که اثبات سود و زیان آنها ممکن نیست. باشگاه های ایرانی هرگز سودآور نبوده اند که حالا با تعطیلی مسابقات با زیان روبرو شوند.
نکته مهم تر اینکه باشگاه های ایرانی همواره به بازیکنان و مربیان بدهکارند و حتی پس از گذشت چند فصل از قرارداد، همچنان حتی از پرداخت دستمزد بازیکنی که بازنشست شده سر باز می زنند. در چنین باشگاه هایی، بازیکنان رغبتی برای همراهی با باشگاه ندارند و با کاهش دستمزدها موافق نیستند.
اگرچه با توجه به شرایط اقتصادی باشگاه های ایرانی می توانیم رقم اغلب قراردادها را در ایران گزاف بدانیم اما باشگاه ها با همین قراردادهای گزاف و متعهد نبودن در پرداخت، در بحران این روزها اعتباری برای خود باقی نگذاشتند که کاهش قرارداد بازیکنان و مربیان منطقی به نظر برسد.
فیفا این فرصت را برای بازیکنان و مربیان مهیا نموده که در صورت تخلف باشگاه ها و سرپیچی از معیارهای منصفانه، به دادگاه عالی ورزش شکایت نمایند. در ایران کاهش دستمزدها می تواند پرونده های تازه ای را در دادگاه ورزش بسازد، چون بازیکنانی که مطالبات خود را همواره دیرهنگام دریافت می نمایند، بعید است که کاهش دستمزد را بپذیرند. باشگاه ها به همین دلایل و با آگاهی از شرایط خود چندان به بحث کاهش دستمزدها ورود ننموده اند و البته این بی میلی باشگاه ها دلایل دیگری هم دارد.
در بزرگترین باشگاه های جهان موضوع کاهش دستمزدها بحث روز است، اما باشگاه های ایرانی که مالکیت خصوصی ندارند، از ورشکستگی بیشتر نیز ابایی ندارند و می دانند که همواره باید بودجه های عجیب و غریبی برای پرداخت شدن بدهی ها پیدا شوند. مدیران باشگاه ها مسئولیتی در قبال بدهی ها ندارند و می دانند که روز جدایی از باشگاه هیچ کس آنها را بابت خلق بحران های اقتصادی بزرگتر مورد سؤال قرار نمی دهد.
بعید است در تعطیلی فوتبال به دلیل شیوع ویروس کرونا، باشگاه ها بتوانند درباره کاهش دستمزدها به توافقی بدون جنجال با بازیکنان و مربیان برسند و بسیاری از باشگاه ها احتمالاً برای کاهش دستمزد اقدام نمی نمایند، چون نه مدیران نگران ورشکستگی های بزرگتر هستند و نه بازیکنان نگران باشگاه هایی هستند که همواره در پرداخت دستمزد بدقول و بی اعتبار بودند.
منبع: ایران ورزشی